Warren Rodwell Interview | Kidnapped for 15 Months: Warren Rodwell Interview

Warren Rodwell Interview

Chris Brake Show #58

Warren Rodwell was kidnapped for 15 months by an Islamic militant group named Abu Sayyaf and held for ransom, making him the longest held Australian captive outside of wartime. The Abu Sayyaf group demanded $2 million for Warren’s release. Warren gives us an inside look at his kidnappers and what happened to him behind the scenes.

We talk to Warren Rodwell about The Philippines, “love,” the 6 stages of kidnapping, Islamic terrorists, the business of taking hostages, jungle bowel movements, and more.

Click here to listen to this episode online
Click here to download this episode
Click here to listen on iTunes
Click here to listen on Stitcher

Warren almost died while in captivity, but listening to Warren’s kidnapping story almost sounds like a stand-up comedy routine. He is a very funny guy, and his humor makes the kidnapping story a treat to listen to.

Warren Rodwell Interview

Warren was kidnapped from outside his home in the Philippines by Abu Sayyaf members dressed as military police officers and a young girl on a phone pretending to need help. They accidentally shot Warren through his hand, handcuffed him, and threw him into a boat.

“These guys had no idea what they were doing.”

One of the boat’s motors exploded about an hour out into sea. Warren actually offered to help the kidnappers paddle the boat for some reason, even with a broken bone in his hand. The rebels wouldn’t let Rodwell help paddle the boat. Warren thinks it’s because the rebels were too proud to accept any help. I’m thinking it might be because they were afraid Rodwell would attack them with the paddle or something. Who knows? Maybe it’s a little of both, or possibly it’s because of some third thing that neither Rodwell nor myself could possibly think of in 100 lifetimes. Whatever the reason, the Abu Sayyaf rebels paddled the boat themselves for six hours until they finally reached land.

Are these guys dangerous? Yes. The Abu Sayyaf has ties to Al-Qaeda and Isis, and has kidnapped hundreds of people since the year 2000. In 2001, Abu Sayyaf beheaded a US hostage named Guillermo Sobero as a “gift” to the Philippine President.

The kidnappers moved Warren around constantly between 28 camps on different tiny remote islands during the 472 days he was in captivity.

The Australian and Philippine governments imposed a media blackout, and a lot of people thought that Warren was dead. The Australian Government refused to pay the ransom, so Warren Rodwell’s family attempted to raise the $2 million random themselves. Warren’s family was able to raise about $100,000 to pay the ransom money (ostensibly labelled “board and lodging”), which was 5% of the original $2 million the kidnappers were demanding. Warren was kidnapped on December 5, 2011 and finally released on March 23, 2013.

Look for the book “472 Days Captive of Abu Sayyaf – The Survival of Australian Warren Rodwell” by Dr. Bob East (Cambridge Scholars Publishing – United Kingdom) to be released soon. Read the forward by Dr. Peter Sales here.

You can find out more about Warren Rodwell at fatforeigner.wordpress.com, on Twitter @WarrenRodwell, and facebook.com/kidnapphilippines

Marty O’ Show

“The Chris Brake Show: Entertaining, funny, intelligent… and good interviews.” – Marty O’Sullivan, the Marty O’ Show

Martin O’Sullivan from the Marty O’ Show gives us a fantastic endorsement. The Marty O’ Show is another great show that’s played on the 405 Media radio station. On the latest episode of the Marty O’ Show, Martin O’Sullivan dedicates a portion of his show to reviewing our show, and he has really nice things to say about us. So we wanted to reciprocate his kindness by dedicating the beginning of this episode to sharing Marty’s thoughts about our show. Thanks to Martin O’Sullivan for giving us a shout out on his show. We are extremely honored!

Advertisements

13 thoughts on “Warren Rodwell Interview | Kidnapped for 15 Months: Warren Rodwell Interview

 1. Reblogged this on De Bovenkamer – Het kan ook anders and commented:
  15 maanden wordt gezien als een zeer lange periode van gevangenschap buiten oorlogstijd, in Australie. Ik word al >17 jaar gevangen gehouden door de Nederlandse samenleving/politiek/geheimedienst. Dat is algemeen bekend in de politiek en bij de media. Ze vinden het normaal om te zeggen dat ze er niets mee kunnen doen. Het betekent niets anders dan dat de MEDIA in ons land DOOD is. Hetzelfde geldt voor de POLITIEK en voor de AMBTENARIJ ! Als je met een glad gestreken gezicht zegt (zonder enige excuses of sorry of wat ook) dat je NIETS gaat doen met mijn verhaal, als hoofdredacteur van een krant zijnde, dan ben je geen knipt voor de neus waard. Mensen, ze hebben niet eens het fatsoen om te zeggen dat ze zich schamen voor hun gebrek aan slagkracht. Ik word door een redacteur in Amsterdam aangesproken met slechts als (stiekem) doel om me uit te horen in opdracht van de politiek, en niet omdat ze overwegen de schandalen te publiceren. Dan ben je een hoernalist pur sang.

  Dit is wat we hebben in Nederland nu. Make no mistake about it.

  Like

 2. [QUOTE] ” …Warren almost died while in captivity, but listening to Warren’s kidnapping story almost sounds like a stand-up comedy routine. He is a very funny guy, and his humor makes the kidnapping story a treat to listen to …”

  Love your work Warren, Chris and John 🙂
  _____________________________________________________________________________

  SUGGESTION:
  It is probably simplest if you just copy and paste the following edit to the body of your main article.

  Warren was kidnapped from outside his home in the Philippines by Abu Sayyaf members dressed as military police officers, and a young girl on the phone pretending to need help. They accidentally shot Warren through his hand, handcuffed him, and threw him into a boat.

  “These guys had no idea what they were doing.”

  One of the boat’s motors exploded about an hour out into sea. Warren offered to help the kidnappers paddle the boat, even with a broken bone in his hand. However, the rebels were too proud to accept the offer, so they paddled themselves for about six hours until they finally reached land.

  Abu Sayyaf has ties to Al-Qaeda and Isis, and has done hundreds of kidnappings since the year 2000. In 2001, Abu Sayyaf beheaded a US hostage named Guillermo Sobero as a “gift” to the Philippine President.

  The kidnappers moved Warren around constantly between 28 camps on different tiny remote islands during the 472 days he was in captivity.

  The Australian and Philippine governments imposed a media blackout, and a lot of people thought that Warren was dead. The Australian Government refused to pay the ransom, and Warren Rodwell’s family attempted to raise the money themselves. Warren’s family was able to raise about $100,000 to pay the ransom money (ostensibly labelled “board and lodging”), which was 5% of the original $2 million the kidnappers were demanding. Warren was kidnapped on December 5, 2011 and finally released on March 23, 2013.

  Like

 3. THE DUTCH VERSION:

  [QUOTE] “… Warren bijna stierf terwijl in gevangenschap, maar luisteren naar Warren’s ontvoering verhaal klinkt bijna als een stand-up comedy routine. Hij is een zeer grappige kerel, en zijn humor maakt de ontvoering verhaal een traktatie om naar te luisteren … ”

  Love your work Warren, Chris en John:-)
  _____________________________________________________________________________

  SUGGESTIE:

  Het is waarschijnlijk eenvoudigste als je gewoon kopieer en plak de volgende bewerking op het lichaam van uw hoofdartikel.

  Warren werd ontvoerd uit buiten zijn huis in de Filippijnen door Abu Sayyaf-leden verkleed als militaire politieagenten, en een jong meisje op de telefoon alsof ze hulp nodig hebben. Ze per ongeluk neergeschoten Warren door zijn hand, handboeien om hem, en wierpen hem in een boot.

  “Deze jongens hadden geen idee wat ze aan het doen waren.”

  Een van de motoren van de boot ontplofte ongeveer een uur uit in zee. Warren aangeboden om te helpen de ontvoerders peddelen de boot, zelfs met een gebroken been in zijn hand. Echter, de rebellen waren te trots om het aanbod te aanvaarden, zodat ze peddelden zelf voor ongeveer zes uur totdat ze uiteindelijk het land bereikt.

  Abu Sayyaf heeft banden met Al-Qaeda en Isis, en heeft honderden ontvoeringen gedaan sinds het jaar 2000 In 2001, Abu Sayyaf onthoofd een Amerikaanse gijzelaar genaamd Guillermo Sobero als een “gift” aan de Filippijnse president.

  De ontvoerders verplaatst Warren rond constant tussen de 28 kampen op verschillende kleine afgelegen eilanden tijdens de 472 dagen die hij in gevangenschap was.

  De Australische en Filippijnse overheid opgelegd een media blackout, en veel mensen dachten dat Warren dood was. De Australische regering weigerde het losgeld te betalen, en Warren Rodwell’s familie geprobeerd om het geld zelf te verhogen. Warren’s familie was in staat om ongeveer $ 100.000 te verhogen tot het losgeld (zogenaamd label “kost en inwoning”), die 5% van de oorspronkelijke $ 2.000.000 de ontvoerders eisten was te betalen. Warren werd ontvoerd op 5 december 2011 en eindelijk uitgebracht op 23 maart 2013.

  ________________________________________________________________________________________

  THE ARABIC VERSION:

  [QUOTE] “… توفي وارن تقريبا أثناء وجوده في الأسر، ولكن الاستماع إلى قصة خطف وارن يبدو تقريبا مثل روتين الكوميديا ​​متابعة الموقف، وهو رجل مضحك جدا، والفكاهة يجعل له قصة خطف متعة في الاستماع إليها. .. ”

  أحب عملك وارن، كريس وجون:)
  _____________________________________________________________________________

  إقتراحات:
  وربما هو أبسط إذا كنت مجرد نسخ ولصق التالية لتحرير الجسم من المادة الرئيسية الخاصة بك.

  اختطف وارن من خارج منزله في الفلبين من قبل أعضاء جماعة أبو سياف يرتدون زي ضباط الشرطة العسكرية، وفتاة على الهاتف التظاهر في حاجة إلى المساعدة. أنهم أطلقوا النار عن طريق الخطأ من خلال وارن يده، قيدوا يديه، وألقوا به في قارب.

  “كان هؤلاء الرجال أي فكرة عما كانوا يفعلون.”

  انفجر أحد محركات القارب نحو ساعة للخروج الى البحر. عرضت وارن لمساعدة الخاطفين مجداف القارب، حتى مع وجود بكسر في يده. ومع ذلك، كانت المتمردين فخور جدا لقبول العرض، حتى أنها تخوض أنفسهم لمدة ست ساعات حتى وصلوا أخيرا الأرض.

  أبو سياف لها علاقات بتنظيم القاعدة وإيزيس، وقد قامت مئات من عمليات الخطف منذ عام 2000. في عام 2001، قطع رأس أبو سياف رهينة أمريكي يدعى غييرمو سوبيرو أنها “هدية” للرئيس الفلبيني.

  انتقل الخاطفين وارن حول باستمرار بين 28 مخيما على مختلف الجزر النائية الصغيرة خلال أيام 472 كان في الاسر.

  فرضت الحكومات الاسترالية والفلبينية تعتيم إعلامي، والكثير من الناس يعتقد أن وارن قد مات. رفضت الحكومة الأسترالية لدفع فدية، وحاولت الأسرة وارن رودويل لجمع الأموال أنفسهم. وكانت عائلة وارن قادرة على رفع حوالي 100،000 دولار لدفع أموال الفدية (المسمى ظاهريا “الطعام والسكن”)، والذي كان 5٪ من أصل 2000000 $ الخاطفين يطالبون. اختطف وارن في 5 ديسمبر 2011 وأطلق سراحه أخيرا في 23 مارس عام 2013.

  Like

 4. I just have so much to say, I just need to make a separate post. This was such a good interview, once again. Thanks to Mr. Rodwell for sharing his story and for being a total bad ass. Looking forward to reading his book.

  Like

 5. Philippines: “Staying Safe Abroad” Has No Criticism of Kidnapped Australian, Only His Exposure to High-Risk Conduct

  I have reviewed my December 7, 2011 posting which is reflected below and underline no ill-will was intended toward Warren Rodwell, an Australian citizen, who was kidnapped by Abu Sayyaf on December 5, 2011 and ultimately released on March 2, 2013.

  No one could have been happier that I with his release from captivity and applaud his return to his family and friends.

  As I indicated in the below link, I meant no ill-will toward Mr. Rodwell, only his conduct which contributed to his abduction and his loss of freedom for 15 months, which was influenced by the below links which discouraged travel to the Southern Philippines by Australian citizens:

  http://stayingsafeabroad.blogspot.com/2011/12/update-australian-kidnap-victim-ignored

  Additionally, if either of the below links are factually incorrect, please advise me accordingly and I will correct the record.

  http://stayingsafeabroad.blogspot.com/2013/03/philippines-long-term-hostage-warren

  http://www.dailymail.co.uk/news/article-2082514/Warren-Rodwell-begs-life-kidnapped-Philippines-rebels

  COMMENT: One of the reasons that the below link was created in 2009, was to assist other foreign travelers in not making the same errors in judgment that previous travelers have made, many of which can have not only adverse and irreversible results:

  http://www.stayingsafeabroad.blogspot.com

  The advice I offered to all kidnap victims who are faced with being outnumbered while in the process of abducted, I stand behind, as confronting a kidnapping is only compounded further if one has been injured as well.

  If I have made any comments re: Mr. Rodwell that are factually incorrect, I tender my apologies for making such statements and respectfully retract them.

  Posted by Ed Lee at 5:36 PM Monday, December 1, 2014
  http://stayingsafeabroad.blogspot.com.au/2014/12/philippines-staying-safe-abroad-has-no.html

  Like

 6. Direct connect may be made with Warren Rodwell through Twitter, LinkedIn or Facebook. There was a media blackout imposed by both the Australian and Philippine governments for the duration of the kidnap. However, full details surrounding the Rodwell kidnapping in Mindanao are available in the hard cover and Kindle book editions below.

  NON FICTION BOOK (Biography) by Bob East PhD (Independent Researcher) (2015) :
  “472 Days Captive of the Abu Sayyaf – The Survival of Australian Warren Rodwell”

  http://www.cambridgescholars.com/472-days-captive-of-the-abu-sayyaf
  http://www.amazon.com/472-days-Captive-Abu-Sayyaf-ebook/dp/B00R1ZXD7O/ref=asap_B00D8G6HJQ?ie=UTF8

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s